Wat is financial lease?
Financial lease is een zakelijke leasevorm, waarmee je bijvoorbeeld een auto, 3D-printer of medische apparatuur kunt aanschaffen. Financial lease is in feite niets anders dan een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij dat bedrijfsmiddel zelf het onderpand is. Je hoeft daardoor vaak geen eigen geld of zekerheden in te brengen. De bank of leasemaatschappij financiert de aankoopsom, zelf ben je direct de economische eigenaar van het bedrijfsmiddel. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld operational lease. Wie is eigenaar bij financial lease? Ontdek hoe het zit.
Hoe werkt financial lease?
Financial lease is te vergelijken met een zakelijke lening. Jij koopt hiermee het bedrijfsmiddel en verpandt het vervolgens aan de bank. Het is vaak makkelijker om een financial leasecontract af te sluiten dan een lening te krijgen. Dat komt doordat het bedrijfsmiddel bij financial lease geldt als onderpand voor de bank. Het grote voordeel van financial lease ten opzichte van andere leasevormen is dat het bedrijfsmiddel volledig van jou is.
Wat kost financial lease?
Iedere maand betaal je een vast bedrag, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin is het rentebedrag in deze maandtermijn hoog en de aflossing lager. Aan het einde is de aflossing hoog en het rentebedrag lager. De hoogte van het maandbedrag heb je bij financial lease tot op zekere hoogte zelf in de hand. Je kunt bijvoorbeeld je maandlasten verlagen door een deel van het aanschafbedrag uit eigen middelen te betalen of door te kiezen voor een slottermijn. Verder goed om te weten: voor het afsluiten van financial lease betaal je bij ons geen advies- of behandelingskosten.
Wat kun je leasen met financial lease?
Veel ondernemers gebruiken financial lease voor de aanschaf van een auto of bedrijfsbus. Maar ook graafmachines, 3D-printers of medische apparatuur behoren tot de mogelijkheden. Een zakelijke elektrische auto leasen wordt steeds populairder. Bij veel leasemaatschappijen geldt een minimale of maximale aanschafwaarde waarvoor je kunt leasen. De mogelijkheden kunnen per bedrijfsmiddel of branche verschillen. Schaf je een bedrijfsmiddel aan met financial lease, dan kun je in aanmerking komen voor investeringsaftrek. Soms zijn er ook subsidies beschikbaar vanuit de overheid. Vaak is dit het geval bij duurzame oplossingen.
Ontdek welke bedrijfsmiddelen je kunt leasen met Leasenvoordezaak.nl
Wat is het verschil tussen financial en operational lease?
Het verschil tussen financial lease en operational lease zit vooral in eigenaarschap. Bij financial lease ben je als ondernemer vanaf dag één eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je least. Operational lease is te vergelijken met huur: het bedrijfsmiddel blijft eigendom van de leasemaatschappij en je betaalt maandelijks voor het gebruik.
Voordelen en nadelen van financial lease
Financial lease biedt meerdere voordelen. Het geeft jou als ondernemer meer financiële ruimte doordat je niet het hele aanschafbedrag van een bedrijfsmiddel in een keer uit eigen middelen hoeft te betalen. Het middel wordt wel meteen eigendom van je bedrijf, waardoor sommige kosten fiscaal aftrekbaar kunnen zijn. Financial lease kan ook minpunten hebben, bijvoorbeeld bij schade of waardedaling. Ook dan blijft de financial lease een schuld die je moet terugbetalen. En je wordt met financial lease niet volledig ontzorgd.
Financial lease voor zzp’ers
Ben je zzp’er? Dan is financial lease ook voor jou een interessante financieringsvorm. Zakelijk leasen biedt je als zzp’er verschillende voordelen.
1. Leasen in plaats van lenen
Zeker als je net bent begonnen als zzp’er is het vaak lastig om een lening af te sluiten. Financial lease kan dan de oplossing zijn. Het bedrijfsmiddel zelf geldt bij deze constructie namelijk als onderpand.
Welke automerken zijn er?
Gangbare automerken: met gangbare automerken bedoelen we de normale automerken die we veel in Nederland en België tegenkomen.
Alfa Romeo, Audi, BMW, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Dacia, Daihatsu, DS, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Lancia, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Rover, Saab, Seat, Skoda, Smart, SsangYong, Subaru, Suzuki, Tesla, Toyota, Volvo, en Volkswagen.
Minder gangbare automerken: dit zijn de speciale merken die we nauwelijks of een stuk minder vaak in Nederland en België tegenkomen en dus niet iedereen voor zijn deur heeft staan:
Abarth, Alpina, Alpine, Aston Martin, Austin, Bentley, Bugatti, Buick, Cadillac, Cupra, Dodge, Ferrari, Fisker, GMC, Hummer, Infiniti, Lada, Lamborghini, Landwind, Lincoln, Lotus, Maserati, McLaren, Mercury, MG, Oldsmobile, Polestar, Pontiac, Rolls-Royce, en Triumph.
Wil jij eerst weten hoeveel jouw auto je gaat kosten per maand?
Wij adviseren ieder die een aanvraag wilt doen of heeft gedaan na te denken over een maandelijkse budget voor een leaseauto exclusief andere kosten zoals wegenbelasting, verzekering en onderhoud. Met onze handige calculator weet je ongeveer wat de maandtermijnen kunnen zijn tegen welke looptijd en slottermijn.